TERVISLIK TOITUMINE = KALLIS?

 

Tõekspidamised tervislikust toitumisest

 

Kohtudes tööalaliselt paljude inimestega ja suheldes nendega toitumise teemal, on mulle kõrva jäänud palju väärarusaamasid teemal, et tervislik toitumine = kõrge hind. Nagu me teame, siis tervise arvelt ei tohi kokku hoida, kuid alati saab nutikalt planeerides olla tervislik nii, et me ei kuluta selle peale meeletuid summasid.

Tooksingi välja mõned punktid, mida tasuks arvesse võtta, et toituda tervislikult ja mitte sealjuures liiga palju raha kulutada. Kui Sul on mõni hea nipp veel, siis lisa kommentaaridesse!

  • Eelista eestimaist! Selle asemel, et osta kokku igasuguseid „superfoode“, mille nime tihtipeale välja hääldadagi raske, soovitan pigem süüa meie metsasaadusi, mis on meie oma nn „superfoodid“ – näiteks mustikad, jõhvikad, sõstrad jmt. Tarbides eestimaist saame olla kindlad selle päritolus ja usu mind, need pakatavad vitamiinidest!

  • Külmutatud köögiviljad on võrdväärsed värsketega!Tihtipeale on külmutatud köögi- ja puuviljad odavamad, kui värsked ja neid ei tohiks karta. Külmutades säilivad nende toitvad omadused hästi. Lisaks sellele on need juba eelnevalt hakitud, mis teeb toidu tegemise kiiremaks.

  • Ära usu kõike, mida reklaamitakse. Spordisõpradele on teadatuntud võlusõna „proteiin“, mis kõlab nagu signaal tervisele. Tihtipeale on aga kõik sporditoidud väga krõbeda hinnaga, aga sellegipoolest satuvad nad paljude ostukorvidesse, kuna need tunduvad tervislikud. Uurides lähemalt näiteks erinevaid spordibatoone, siis tihtipeale on nad võrdväärsed tavalise šokolaadiga, mis on hinnalt tihti pea 10x odavamad.

  • Sõna ÖKO ja orgaaniline ei pruugi alati tähendada tervislikkust. Nende toodete taga võib olla kindlasti väikesem jalajälg loodusele, aga seda ei tasu sassi ajada tervislikkusega. Ökosuhkru on ikka suhkur! Seega tasub uurida pakendilt, et mis selles tootes sees on.

  • Katsu leida oma ümbruskonnas talunikke, kellelt otse toorainet osta. Kuna aeg on selline, kus enamus koolid on poolenisti kinni ja suured sööklad ei tööta, siis teeks kindlasti kohalikele talunikele suurt head meelt, kui keegi tunneb huvi nende saaduste vastu. Tihtipeale pakuvad nad soodsamat hinda võrreldes poelettide hinnaga.

  • Paljudel poekettidel on ka oma tooted, mida ei tasuks karta, kuna kvaliteet on pigem kõrge ja reeglite kohaselt on nad odavamad, kui sisse ostetud firmamärgid.

  • Kõik „millegi vabad tooted“ ei pruugi olla alati tervislikum valik. Näitena võib siin tuua gluteenivabad saiatooted, mis on eriti populaarseks läinud. Sealt on eemaldatud gluteen, mis on aine, mis kergitab saia ja teeb selle pehmeks. Kui see koostisosa saias eemaldada, on sinna vaja kindlasti väga palju erinevaid muid aineid sisse panna, et see toode oleks söödav, mis omakorda võib muuta selle toote hoopis ebatervislikumaks. Ka hind on tunduvalt kõrgem.

  • Vegan ei pruugi automaatselt tähendada tervislikkust – piltlikult öeldes võib vegan ka ainult krõpsu süüa. Samuti liha tarbimise vähendamine teeb kindlasti tervisele pigem head kui kahju, kuid ei tasu hakata loomsete toodete asemel ostma ainult kalleid vegan-tooteid lihtsalt selleks, et millegagi on vaja ju loomseid toite asendada. Enamuste vegan-toodetega ei saagi loomseid toite asendada, kuna need pole oma omaduste poolest sarnased. Lisaks sellele on nad tihti palju kallimad kui loomsed toidud. Kui on eesmärk minna üle loomselt toidult taimsele, siis soovitan teha korralik uurimistöö või rääkida spetsialistidega, et rahakott selle arvelt ei tühjeneks.


Originaal postitus Kogumispäeviku Facebooki lehel.

Previous
Previous

5 nippi, kuidas nügida end rohkem liikuma

Next
Next

Kaltsiumi tarbimine ja tervis