Kõrvits kui supertoit

Süües terveks

Nüüd, kus kõigil on ühele maitsvale köögiviljale silmad ja suud sisse uuristatud, on aeg sellele supertoidule päriselt otsa vaadata. Jah, täna teeme juttu KÕRVITSAST.
Kõrvits on hea näide ühest hooajalisest köögiviljast, mille kättesaadavus on lihtne ja mille hind ei tõmba hinge kinni. Kõrvits on super toiduaine, millest saab valmistada palju maitsvat, nagu näiteks täidetud kõrvitsat, kõrvitsa-ingveri püreesuppi või siis magusasõbrale maitsvat kõrvitsakooki.

Mõned faktid kõrvitsa kohta:

  • Kõrvits on suurepärane kaaliumi allikas! Kaaliumil on oluline roll sporti armastava inimese jaoks, sest on seotud veetasakaalu ja lihaste funktsioonide reguleerimisega. Kui elektrolüüdid on kehas tasakaalust väljas ja vedeliku tarbimine ebapiisav, võib see viia lihaskrampideni. Kehale piisavas koguses kaaliumi tagamine on sama oluline, kui vee joomine.

  • Hea kiudainete allikas, millel on seedimise ja seedetrakti tervise puhul väga oluline roll.

  • Kõrvits on üks madalaima kalorsusega köögiviljasid ehk heaks sõbraks neile, kes suvel grillimisega hoogu läksid.

  • Hea A-vitamiini allikas, mis on rasvlahustuv vitamiin ja antioksüdant, mis toetab silmanägemist, aitab hoida luud tugevana ning reguleerib meie rakkude arengut. Poolest tassist keedetud kõrvitsast saad rohkem kui 100% soovitatud A-vitamiini päevasest kogusest.

  • Kõrvits sisaldab ka mikroelementi beetakaroteen, mis on põletikuvastane ja võimas antioksüdant. See võimaldab lihastel kiiremini taastuda!

  • C-vitamiini ja beetakaroteeni kombinatsioon kõrvitsas aitab Sinu immuunsussüsteemi toetada.

Kohe kindlasti ei jäta me tähelepanuta kõrvitsaseemneid, mis rikastavad meie toidulauda mitmete heade omaduste tõttu:

  • Kõrvitsaseemned on suurepärane tsingi ja raua allikas, millel on immuunsussüsteemi säilitamisel ja naha tervisel puhul oluline roll.

  • Suurepärane magneesiumi- ja mangaaniallikas. Magneesium aitab parandada meeleolu ja und. Mangaan aga aitab kaasa kollageeni tootmisel ning toetab luude ja naha tervist.

  • Imeline valguallikas- 100g kõrvitsaseemnetes leidub pea 19g valku!

  • Kõrvitsaseemned on üheks parimaks taimsete omega-3 rasvhapete allikaks. Kuna kõrvitsaseemned on siiski päris rammusad ja suhteliselt kõrge kalorsusega, siis nende tarbimisel tasub tähelepanu pöörata serveerimiskogusele (vastavalt oma eesmärkidele).

Vahva fakt: Kõrvits sisaldab pea 94% vett!


Originaal postitus Sportland x akadeemia Facebooki lehel

Previous
Previous

TOITUMINE X MAGNEESIUM

Next
Next

TOITUMINE x RAUD